Sayfalar

Sayfalar

31 Aralık 2020 Perşembe

YENİ YIL HEDEFLERİ

   


     Bu gece, dünya güneşin etrafındaki tam bir turunu tamamlamış olacak ve çizdiğimiz bir yıl geçmiş olacak. Geoit şekli, yörünge hızı, gezegenler arası mesafe... Burada edebiyata yer açmak gerek. Bence o kadar da bilimsel bir olay değil bu dönüş.

   Bu dönüş sayesinde yapraklar, o çıldırtan kahve-sarı tonlarına bürünüyor. Yine bu dönüş sayesinde kar tanelerine şaşıyoruz da şaşıyoruz. 

  Gölge boyumuz haddini aşıp bizden bile uzun oluyor. Gecelere kavuşuyoruz. Kısa geceler de nazarımıza veriliyor. Uzun gecelerin kıymetini bilelim diye. Çünkü uzun gecelerde uyumuş numarası yapmazsan, kalbin saf kıvamında biraz daha kıvamlanır. Herkes uyurken uyandığında, belki de fikirlerin bıçağın ucundan çekilecek .

   Bu nedenle olsa gerek geçtiğimiz 21 Aralık'ta kendimize bolca çimdik attık. Biz kendimizi çimdiklemekle görevliyiz.  İşe yaradı mı? Bilinmez .. Buna bir bilinirlik eklemek istersek, iştebugün tam da sırası.  Arkama dönüp bu 365 günlük dönüşte, susarak tuttuğum çetele bana yol gösterebilir. 

   Kaç kez şahit olduysam bu dönüşün başlangıcına, işte bu yıl o kadar yaşadım .

Yaşadık ki beki de 1 yaş daha büyüdüğümüz yanılsamasına kapıldık. Fakat, insan ancak bu dönüşe ettiği şahitlikle büyüyebilir. Bizler belki de üç buçuk ay büyüdük. Kim bilir.. Daha ne kadar büyüyeceğiz? 

  Aslında yanınızda devamlı bir şekilde hareket eden birşey varsa siz de en az onun kadar hareket etmelisiniz . Doğanın kanunudur bu. 

  Mesela sürekli hızlı ve kısa kısa seken bir serçe göz bebeklerimize dinamiklik katar. Kendini izlettirir. Yine göz göz olan bir muhallebinin hızlı hızlı karıştırılıp kıvam alması sağlanmalıdır.

  Başka bir örnek olarak anne ile çocuk arasındaki ilişkiyi gösterebiliriz. Çocuğun hareketliliği nispetinde anne hareketlenir. Tan süresinin kısa olduğu bir günde, gün batımı seyretmeye gitmişsek  deklanşöre daha hızlı basarak pozdan poza gireriz.  Tabiki bu durumun aksi de örneklenebilir. Bu kez işler yolunda gitmez ..

  Hele ki bu hareket eden şeyin yanında değil de üzerindeysek, işimiz fazlasıyla cididileşir. Onun kadar(dünya)  hızlı dönemesek de dönmeye meyletmemiz gerek. Burda samimiyet ve ciddiyet bize yoldaş. Geçtiğimiz 365 günde tuttuğumuz tarafa daha fazla taraftar olduk mu? Bunun muhasebesi ağır. Fakat biz çok kez şahit olduk ki taşı delen suyun hızı değil devamlılığı. Hâl böyleyken ümitlerimiz bırakın coşsun. 

  Küçük birer dönüş hedefi yazalım, reklamlı not kağıdına. Ve hedefe sadık kalalım. Çünkü bu hadefe ulaşmak için aldığımız minik kararlar bizi olmak isteğimiz "ben" e taşıyacak . 

   Ufak bir tavsiye; hedefe giden yolda her gün yapmaya azmettiğimiz maddeyi ikiye bölelim ve emin adımlarla ilerleyelim . Dönüş, kendisi gibi bizi de hakikate döndürmeye çalışıyor. Bu sese kulak verelim . Mübarek olsun yılımız. 


Burcu Batmaz

31.12.2020

(Cızırtılı defter) 

https://youtu.be/aCepG-VIpIU




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

tavsiyeleriniz benim için çok önemli ☺️ şimdiden teşekkürler...