Sayfalar

Sayfalar

14 Ocak 2021 Perşembe

25/5 yöntemi nedir?



   Warren Buffet isimli bir işadamı, bulutlu bir günde, özel uçağında, olağan yolculuklarından birini gerçekleştirmektedir. Uzun süredir yanında çalışan kaptan pilot Mike Flint ile hiç aşina olmadıkları  bir konuşma geçer. Uçak kendine yön vermek için bir sağa bir sola yatarken Buffet, önceliklerden ve hayallerden konuşmaya başlar. Tecrübeli pilot, uçak otomotik pilota geçtikten sonra daha bir dikkat kesilir konuşmaya. Buffet’ın sözlerinden etkilenen pilot, varış noktasına gelip ayrıldıktan sonra  uzunca bir süre hayallerini ve öncelikli hayallerini düşünür.

   Bir sonraki yolculuğun günü ve saati gelmiştir bile. Flint, özel uçağın rutin bakımlarını yaptıktan sonra Buffet’ı uçağa davet eder. Flint bu yolculuğun uzun süreceğini bildiği için heyecanlıdır. Buffet’tın ağzından dökülecek sözcükler hakkında bir fikri yoktur. Kemerleri takıp, rota tespit edildikten sonra yolculuk başlar. Fakat pilotun tahmin etmediği bir şekilde geçmektedir yolculuk. Ünlü işadamı yeni doğacak olan güneşi seyrederken arada da elindeki ekonomi gazetesine göz gezdirir. Sade kahvesini soğutarak içmeyi sevdiğinden, üzerinde duman kalmayıncaya dek hiç de oralı olmaz. Bu uzunca süren sessizliği pilot bozar ve işadamına iki hafta önceki konuşmalarından çok etkilendiğini söyler. Bunun üzerine Buffet, özel pilotundan yalnızca bir şey ister.  Özel pilotun hevesini görünce gerçekleştirmek istediği hedefleri 25 madde olacak şekilde bir sonraki iş seyehatine kadar yazmasını ister.

   Ertesi sabah pilot, hava henüz serinken kalemi kağıdı alır eline. Yazar da yazar… Baktığında hedeflerinin belirlenen sayıyı çoktan aştığını farkeder. Ve tekrar eleme yapar. Ve bu listeyi üniformasının ön cebine iliştirir. Tekrar biraya geldiklerinde Buffet sormadan pilot kağıdı uzatmaz. Nihayet Buffet 25 maddelik  listeyi sorar. Pilot kağıdı uzatır. Buffet listeye bakar ve bir soru yöneltir:

-Pekala bunların içinde en mühim 5 madde nedir?

der. Pilot kem küm ettikten sonra ‘…şey aslında hepsi efendim ‘ diye mırıldanır. Buffet net bir ses tonuyla içinden en önemli 5 hayalini yuvarlak içine almasını söyler.  Pilot için bu listeyi hazırlamaktan daha zor bir süreçtir. Çünkü aynada görmek istediği ben’e doğru giden yolda bu maddelerin her birinin çok önemli yerinin olduğunu düşünmektedir. Fakat Buffet’ın bilgeliğinden de faydalanmak ister ve 5 maddeyi belirler. Onu da ayrı bir kağıda yazar. Artık elinde iki liste vardır.

  Karşılaştıklarında Buffet sormadan pilot listeyi buyur eder. Buffet, seçtiği bu 5 hayale nasıl ulaşacağını sorar pilota. Pilot kendinden emin bir biçimde cevap verir:

-Hayatımın merkezine bu 5 maddeyi alacağım. Geriye kalan zamanlarımda da diğer maddelere vakit ayıracağım.

der.

Buffet, bu 5 maddelik listeyi alıp diğer maddelerin hiçbirine ‘dikkat, zaman ve enerji’ harcamamasını söyler. Pilot şaşkın olsa da Buffet’ın tecrübesine güvenir ve söyleneni yapar.  Diğer 20 hedefi çöpe atar.

Pilot zaman içinde belirlediği hedeflere emin adımlarla ilerlediğini farkeder ve her yıl 25 maddelik liste yapar ve 5 maddelik bir liste daha… Böylece Buffet pilota yol olmuştur.

Aslında bu yaşanan olaylara baktığımda, az önce yazıyı yazmadan evvel “avizeyi mi yaksam, lambaderi mi?” tereddüdünün zamanımdan çaldığı dakikalar geldi.

Bu hep böyle olmuştur. Beynimiz birçok parçaya ayrılmak bir kenara, yemek yaparken aynı anda telefon görüşmesi yapmaya çalışırken bile ya konuşmamız yavaşlıyor ya yemek yapışımız.  Tabi eğer yemek de telefon görüşmesi kadar mühim bir yemek ise.

Ve kısa bir tatile giderken dahi yapacağımız etkinlikleri hesaba katarak, valizimize yerleştirdiğimiz materyallerin birini bile kullanmadan döndüğümüz çok olmuştur.

Beyin sadelikten yana. Seçenekler çoğaldıkça seçim yapmamız güçleşiyor. Buffet amca da bize bu zor süreci başta neticelendirmemizi söylüyor.

Karmaşadan kurtulun…

Şimdiden kolay gelsin...

 

Burcu BATMAZ

14.01.2021

(Cızırtılı defter)

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

tavsiyeleriniz benim için çok önemli ☺️ şimdiden teşekkürler...